M2mobi - Gepersonaliseerde Facebook campagnes gericht op nieuwe app gebruikers.
Alle blogs

Gepersonaliseerde Facebook campagnes gericht op nieuwe app gebruikers.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste nieuws uit jouw regio? Dat kan via de Regionale Publieke Omroep (RPO). RPO bestaat uit een elftal lokale omroepen. Tot deze omroepen behoort onder andere de Omroep Gelderland (GLD). Omroep Gelderland houdt haar lezers en luisteraars op de hoogte van het laatste nieuws via live radio en tv, en ook via Android en iOS apps.

Deze apps zijn recent voorzien van een grote update, waarmee we de apps gebruiksvriendelijker hebben gemaakt en een gebruiker zelf kan aangeven uit welke regio in Gelderland hij of zij relevante pushnotificaties wil ontvangen. Het nieuwe frisse ontwerp in combinatie met een populair evenement, namelijk de Nijmeegse Vierdaagse, vormde een uitgelezen kans om de app eens goed onder de aandacht te brengen. Na een aantal mogelijkheden uiteen te hebben gezet, kwam Facebook als meest geschikte kanaal uit de bus.

Facebook als app-marketingkanaal

Het potentieel gigantische bereik en de laagdrempeligheid van Facebook maakten het een geschikt kanaal voor het promoten van de app. Vanuit RPO is een campagne opgezet, die zich moest richten op het aantrekken van nieuwe gebruikers. Echter heeft Facebook geen inzicht in de apps die op het device van een gebruiker staan. Hoe kunnen we een campagne starten die zich enkel richt op personen die de app nog niet hebben gedownload?

De integratie van een Facebook SDK in de bestaande Omroep Gelderland app moest het antwoord bieden. Door een SDK in de Omroep Gelderland app te integreren, kunnen we Facebook inzicht geven in zogeheten ‘gebeurtenissen’. Belangrijk om te weten is dat Facebook uitsluitend inzicht heeft in hetgeen wij toestaan. Tot die gebeurtenissen behoren bijvoorbeeld het bezoeken van jouw website of mobiele app. Ook kan de SDK inzicht geven of mensen een specifiek product hebben bekeken in je app. Vervolgens kan je een campagne starten met ‘dynamische advertenties’, die dus op basis van een gebeurtenis bepalen of de advertentie relevant is voor een gebruiker. Als gebruikers de app voor het eerst openen wordt er gevraagd om gebruik te maken van locatiegegevens voor onder andere de dynamische advertenties. Gebruikers kunnen op elk moment hun toestemming weer intrekken of de locatiegegevens (tijdelijk) uitschakelen in de instellingen van hun smartphone.

In het geval van Omroep Gelderland konden we middels de Facebook SDK een campagne starten die zich enkel richt tot mensen die de app nog niet hebben gedownload. Het resultaat?

Een ruime verdubbeling in het aantal dagelijks nieuwe gebruikers

Als we kijken naar onderstaande grafieken kunnen we zien dat het aantal nieuwe gebruikers per dag enorm is gestegen tijdens de campagne. Bij het aantal nieuwe Android gebruikers zagen we een gemiddelde stijging per dag van 170%. Hier is de campagne-periode vergeleken met de week voorafgaand aan de campagne. Het aantal nieuwe iOS gebruikers zag zelfs een gemiddelde stijging van 300% in diezelfde periode.

Dat de campagne als succesvol kan worden bestempeld voor het realiseren van meer downloads is wel duidelijk. Echter is het nog relevanter om naar het resultaat op langere termijn te kijken. Is er bijvoorbeeld een stijging te zien in het dagelijks gebruik, ook na de campagneperiode?

img android new users

img ios new users

De onderstaande grafiek toont het aantal dagelijkse Android gebruikers, verdeeld over drie groepen: 7 Day active users, 14 Day active users en 28 Day active users. In alle groepen is een stijging te zien in het gebruik, beginnend op 11 juli (de start van de campagne). De integratie van de Facebook SDK heeft niet alleen positief invloed gehad op het aantal nieuwe gebruikers tijdens de campagne, maar heeft ook geleid tot een stijging in het dagelijks gebruik ná de campagne.

img android daily users

Facebook blijkt in het geval van Omroep Gelderland een effectieve manier voor zowel het realiseren van meer app downloads als het realiseren van een groter aantal dagelijkse gebruikers. Naast Facebook zijn er uiteraard nog veel meer kanalen en tools waarmee je jouw app onder de aandacht kan brengen.

Meer app downloads realiseren

Een van die tools is de Smart app banner, een banner die verschijnt als een gebruiker de mobiele website bezoekt. Heeft de gebruiker de desbetreffende app nog niet gedownload? Dan zal de banner hem doorverwijzen naar de Apple Appstore of Google Play store, afhankelijk van het besturingssysteem. In het geval dat de gebruiker de app al heeft gedownload zal de banner een knop ‘open’ tonen, waarmee de app vanzelfsprekend zal worden geopend.

Eerder implementeerden wij deze Smart app banners voor Dallas/Fort Worth International Airport. Het resultaat? Een aanzienlijke stijging in het aantal store visits sinds de integratie van de banners.

Tot slot

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden voor het onder de aandacht brengen van jouw app. De integratie van een Facebook SDK biedt je de mogelijkheid om op specifieke momenten je app te promoten. De integratie van Smart app banners is daarentegen een mogelijkheid om je app continu onder de aandacht te brengen bij iedereen die jouw website bezoekt op zijn of haar mobiel.

Andere artikelen

Wees de eerste.

Krijg als eerste toegang tot speciale content als whitepapers en blog posts.