M2mobi - Wat is een geofence en hoe kan het jouw app usage verhogen?
Alle blogs

Wat is een geofence en hoe kan het jouw app usage verhogen?

De wereld van mobiel beweegt alsmaar sneller. Niet eerder zijn er zoveel iOS en Android apps gedownload als in het eerste kwartaal van 2017 (Emerce, 2017). Dat er veel apps worden gedownload betekent echter niet dat er ook veel apps met regelmaat worden gebruikt. Persoonlijke relevantie wordt steeds belangrijker en als je wil dat jouw apps regelmatig worden gebruikt zal je hier steeds meer op moeten inspelen. Een van de manieren waarop je dit kan doen is door middel van push notificaties en in het bijzonder context gebaseerde push notificaties, zoals locatie en tijdstip.

Wat kan je met context gebaseerde push notificaties?

Door de toename van apps worden er steeds meer technieken ingezet om persoonlijk relevant te blijven en dus herhaalgebruik te stimuleren. Een van deze technieken is Location Based Service (LBS). Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van de locatie van een gebruiker om hem of haar voor die locatie relevante informatie te bieden.

1 Een eerste voorbeeld hebben we zelf bij een aantal luchthavens geïmplementeerd. Bezoekers die de (iOS of Android) app hebben gedownload krijgen bij aankomst op het vliegveld een welkomstbericht. Op deze wijze maak je latente gebruikers bewust van de aanwezigheid van jouw app op hun telefoon. Echter wil je meer dan alleen die bewustwording bereiken. Idealiter wil je jouw applicatie terugzien over de gehele customer journey van een klant of reiziger. Om dat te bereiken zal je met meer informatie moeten werken dan enkel de locatie van de gebruiker.

2 Persoonlijke relevantie kan worden bereikt wanneer real-time data met de locatie van een gebruiker wordt gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbare informatie over de drukte bij de gate op een luchthaven. Door deze data te combineren met de locatie van de gebruiker, en dus de afstand tot de gate, kan een push notificatie worden verstuurd op het moment dat een reiziger zich naar het vliegtuig moet begeven. Door reizigers van de juiste gegevens op het juiste moment te voorzien, kan een app bijdragen aan een onbezorgde reis.

img geofence example

3 Een volgende stap is het gebruik van real-time data van derde partijen die hun data open stellen. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer. Reizigers die zojuist zijn geland op een luchthaven, kunnen real-time informatie ontvangen over het openbaar vervoer richting hun verblijf in de stad. Met het gegeven van de locatie van een reiziger, kan er een push-notificatie worden verstuurd over de eerstvolgende trein of bus die hij of zij kan halen. Reizigers hoeven op deze manier niet te haasten voor hun trein of bus, maar kunnen onbezorgd op de app vertrouwen.

Kortom, de mogelijkheden met Location Based Services zijn erg groot. Maar hoe werkt deze techniek precies?

Hoe werken Location Based Services?

Met LBS-oplossingen wordt vaak gebruik gemaakt van geofencing. Met geofencing plaats je een virtueel hek rondom een geografisch gebied. Door een middelpunt en straal vast te stellen kan een mobiele applicatie proactief handelen zodra een gebruiker of een object de virtuele hekken nadert, zoals een luchthaven. Een groot voordeel van geofencing is dat de app niet actief aan moet staan op de smartphone van een gebruiker. Bedrijven en app-ontwikkelaars worden op deze manier in de mogelijkheid gesteld gebruikers notificaties te sturen op elk moment van de dag, ongeacht de locatie. Hiervoor moeten gebruikers van jouw app wel eerst toestemming hebben gegeven voor locatiebepaling.

Als bedrijf of app-ontwikkelaar wil je echter wel voorkomen dat je een overdaad aan push notificaties verstuurd. Dit zou een gevoel van irritatie kunnen opwekken bij een gebruiker, met een mogelijk gevolg dat hij of zij jouw app verwijderd. Het is daarom belangrijk van te voren in te stellen hoe vaak een push notificatie maximaal verzonden mag worden. De notificatie wordt immers automatisch verstuurd wanneer een gebruiker binnen de virtuele hekken treedt. De smartphone zelf ziet wanneer een gebruiker binnen een bepaald gebied komt, en geeft dit vervolgens door aan de app, die op zijn beurt weer de push notificatie verstuurt. Dat is hetgeen wat geofence zo’n krachtige techniek maakt. App-ontwikkelaars hoeven niet continu zelf de locatie van een gebruiker bij te houden en waarborgen zo de privacy van hem of haar.

Het aantal maximaal te versturen push-notificaties hangt af van het doel van de notificatie. In het voorbeeld van een welkomstbericht wanneer een gebruiker het vliegveld betreedt, zal één notificatie voldoende zijn. Als een gebruiker iets vergeten is in zijn auto, is het niet meer relevant om een tweede welkomstbericht te versturen wanneer hij terug naar binnen loopt.

De juiste informatie, op het juiste moment

De combinatie van Geofencing en real-time data stelt ons in staat meer te interacteren met smartphone gebruikers. We kunnen hen van de juiste informatie voorzien, op het juiste moment en op de juiste plek. Deze geofence techniek hebben we onder andere bij Dubai Airports en Dallas Fort Worth International Airport met succes geïmplementeerd. Om deze reden blijven we zoeken naar nieuwe mogelijkheden binnen deze mobiele techniek. Als app-ontwikkelaar is dit een van de manieren waarop we de eindgebruikers een ontspannen customer journey willen bieden. Meer weten over onze mobiele oplossingen? Kijk dan op onze airport page of ga naar onze projecten.

Andere artikelen

Wees de eerste.

Krijg als eerste toegang tot speciale content als whitepapers en blog posts.