M2mobi - Apple Event 2018: Dit is er nieuw
Alle blogs

Apple Event 2018: Dit is er nieuw

Zoals gebruikelijk staat september in het teken van Apple. Jaarlijks kondigt het bedrijf haar nieuwste iPhones en Apple Watches aan. Ook dit jaar is er weer een hoop moois aangekondigd. Wat dat is, lees je hier.

Nieuwe iPhones

De geruchten hingen al een tijdje in de lucht, maar Apple heeft het nu officieel aangekondigd: de komst van de iPhone Xs, de iPhone Xs Max en de iPhone Xr.

De iPhone Xs en de iPhone Xs Max

De iPhone Xs is de opvolger van de iPhone X. Het model is hetzelfde, maar er is één ding wat direct opvalt. De kleur: de Iphone Xs is in tegenstelling tot zijn voorganger nu ook beschikbaar in de kleur goud.

Het écht grote nieuws? De introductie van het ‘Max’ model met een 6.5inch beeldscherm. Dat is inderdaad een hele inch groter dan de iPhone 8 Plus (5.5inch) en zelfs groter dan de Galaxy Note (6.4inch). Betekent dit dat we met een telefoon zo groot als een iPad rondlopen? Nee. De iPhone Xs is - net als zijn voorganger - kleiner dan de iPhone 8 Plus, maar biedt wel een groter scherm. De Xs Max is net zo groot én biedt een aanzienlijk groter scherm.

Zoals elke ‘s-upgrade’ van de iPhone, zien we de verbeteringen met name terug in de snelheid van zowel het toestel in zijn geheel als de specifieke functionaliteiten als FaceID. De iPhone Xs beschikt over een A12 Bionic Processor en is ‘de meest krachtige iPhone ooit geproduceerd’. Wat houdt dit in? ‘Geweldige AR-ervaringen, beeldschone portretten met diepteregeling, en meer snelheid in alles wat je doet.’

img iphone compare

Augmented Reality

Die AR-ervaring (Augmented Reality) wordt mogelijk gemaakt door Apple’s Core ML (Machine Learning) en ARkit 2. Core ML is de software waarmee de toestellen van Apple leren zien, onthouden en verbeteren waar nodig. Met de nieuwe iPhone Xs is deze software tot wel 9x sneller en vraagt het tot wel 90% minder vermogen. Dit betekent dat wij als app-developer nog meer complexe apps kunnen ontwikkelen, zonder dat we moeten inleveren op de gebruikerservaring.

En dat komt goed van pas bij het implementeren van Augmented Reality. Daarnaast zorgt de krachtige A12 processor voor nog realistischere graphics. Dit in combinatie met Apple’s ARKit 2, stelt ons in staat apps te ontwikkelen waarbij de omgeving van een gebruiker nog nauwkeuriger wordt vastgesteld en kan worden aangevuld met 3D-objecten.

Apple spreekt dan ook van ‘Next-generation apps’. Een voorbeeld hiervan zagen we tijdens de presentatie. Met ‘Homecourt’ kunnen gebruikers hun prestaties tijdens het basketballen gemakkelijk analyseren. Door alleen het basketbalveld te filmen detecteert de iPhone Xs direct de basket, de lijnen op de vloer, de bal en natuurlijk de speler/gebruiker. Vervolgens ziet de app of een speler de bal raak of mis schiet. Ook geeft de app uitgebreide statistieken over onder andere de plek van schieten en het aantal worpen binnen een bepaalde tijd.

img homecourt

Verbeterde camera

Zowel de iPhone Xs als de iPhone Xs Max beschikken over een verbeterde camera. Of zoals Apple het zegt: ‘een baanbrekend dual-camera systeem’. Wat betekent dit? De Xs-modellen zijn voorzien van twee 12 megapixel camera’s, waarbij een 2x snellere sensor een nieuwe functie beschikbaar stelt: Smart HDR. Met Smart HDR legt het toestel meerdere frames vast, waarna hij deze tot één perfecte foto blend. Foto’s van bewegende beelden en objecten zorgen daarmee voor een scherper resultaat.

img iPhoneXs

iPhone Xr

De iPhone Xr is Apple’s budget-model en beschikt over een 6.1inch LCD scherm en FaceID. Gezien het om een budget-model gaat lever je wel op het een en ander in. Zo beschikt de iPhone Xr niet over een OLED scherm en is de behuizing gemaakt van aluminium - in plaats van roestvrijstaal. Apple noemt het LCD scherm ook wel een Liquid Retina’ scherm, met een 1792 x 828 resolutie. En, misschien wel de grootste compromis die kopers moeten sluiten, is het missen van 3D Touch (ook wel Forced Touch). In plaats daarvan biedt het toestel een zogeheten ‘Haptic Touch System’ wat vergelijkbaar is met het trackpad van de Macbook Pro.

De iPhone Xr biedt slechts één camera, in tegenstelling tot de iPhone Xs en iPhone Xs Max. Het toestel beschikt daarmee wel over een portret-modus, waarbij het de 12-megapixel camera combineert met software om een ‘blurred’ achtergrond te creëren. De 7-megapixel camera aan de voorkant biedt FaceID, Animoji, Memoji én selfies in portret-modus - wat dan weer wel evenaart met de iPhone Xs-modellen.

img iPhone Xr

iOS 12

Met de introductie van de nieuwe iPhone-toestellen gaat zoals gewoonlijk ook een grote software-update gepaard - iOS 12. Wat zijn de belangrijkste functies en prestaties?

Prestatie-verbeteringen

Met iOS 12 claimt Apple te focussen op de performance en stabiliteit van de software. Het bedrijf spreekt zelfs over een tot 2x betere prestatie van haar (nieuwe) devices. Met name de oudere toestellen zullen profiteren van de software-update. Neem bijvoorbeeld de iPhone 6 Plus, waarbij apps tot 40% sneller laden, het toetsenbord twee keer zo snel naar boven schuift en de camera tot wel 70% sneller geladen is.

Een kleine tegenvaller voor gebruikers met een 16GB-opslag: iOS 12 neemt zo’n 2GB meer ruimte in beslag. Dat betekent dat je nu 10GB tot 12GB nodig hebt voor alleen al het functioneren van je telefoon. Veel ruimte voor andere apps, foto’s en video’s blijft er dus niet over.

ARKit 2

Net als de A12-processor, draagt de upgrade naar iOS 12 zijn steentje bij aan de verbeterde augmented reality-ervaring. Met de introductie van iOS 12 kondigt Apple tevens een nieuw bestandsformaat aan voor augmented reality - USDZ. Dit bestandsformaat maakt het gemakkelijker voor zowel app-ontwikkelaars als de eindgebruikers om AR-ervaringen te delen. Met ‘AR Quick Look’ kunnen gebruikers met één druk op de knop objecten in hun omgeving plaatsen en vervolgens delen via Mail of Messages.

Ook kunnen gebruikers van Apple’s ARkit nu ‘ervaringen delen’. Oftewel, gebruikers kunnen gezamenlijk dezelfde augmented reality zien op hun eigen device. Handig voor bijvoorbeeld games.

img iOS AR (1)

Siri

Apple’s voice-assistant krijgt een nieuwe functionaliteit: Shortcuts. Met Shortcuts kunnen app-ontwikkelaars gemakkelijk een voice-shortcut creëren voor een specifieke functie van hun app. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld door ‘Hey Siri, help me relax’ te zeggen, een Mindfulness app opstarten.

Met de toevoeging van Shortcuts kunnen app-ontwikkelaars - en met name zij die gebruik maken van voice assistants - nu een nog meer relevante stem-gestuurde ervaring bieden.

Notificaties

Ook de notificaties worden met iOS 12 in een nieuw jasje gestoken. Gebruikers krijgen meer controle over het aantal notificaties dat zij ontvangen. Siri zal daarnaast ook suggereren om notificaties die meermaals worden overgeslagen uit te zetten. Relevantie wordt daarmee nog belangrijker, zowel voor Apple zelf als externe app-ontwikkelaars. Wat ook opvalt is de groepering van verschillende notificaties afkomstig van dezelfde app. Gebruikers zien dus niet meer een lijst aan notificaties.

img notifications

Apple Watch 4

Tevens werd ook een compleet vernieuwde Apple Watch gepresenteerd. Een opnieuw ontworpen smartwatch, zowel vanbinnen als vanbuiten. Wat is er nieuw? Een groter scherm, snellere processor (tot wel 2x sneller), een verbeterde luidspreker en een elektrische hartslagsensor.

Met de nieuwe Apple Watch 4 zet het bedrijf met name in op betere gezondheidsfuncties. Zo geeft de Watch een waarschuwing bij een lage of hoge hartslag en kunnen gebruikers gemakkelijk hun ECG meten met behulp van de zogeheten Digital Crown (het wieltje aan de zijkant van de Watch waarmee gebruikers kunnen navigeren). Daarnaast is de Digital Crown nu 30% kleiner dan zijn voorganger.

img watch4 (1)

Andere artikelen

Wees de eerste.

Krijg als eerste toegang tot speciale content als whitepapers en blog posts.