M2mobi - Are sliders evil? Onze takeout van Google I/O 17
Alle blogs

Are sliders evil? Onze takeout van Google I/O 17

Google hield van 17 tot en met 19 mei haar jaarlijks I/O event en wij waren erbij in Dublin. Google I/O brengt ontwikkelaars van over de hele wereld bij elkaar om de nieuwe technologieën op het gebied van mobiel te bespreken. Wij hebben de meest opvallende topics en quotes op een rijtje gezet.

Presentation: UX-Design

Met tientallen sprekers op één dag stond onze agenda al snel vol. Zo zagen wij onder andere Cemal Buyukhokcesu, EMEA UX Lead bij Google, met zijn presentatie over de huidige en toekomstige trends op het gebied van UX-design. Onderstaand lichten we twee topics toe die onze aandacht grepen tijdens zijn presentatie.

How users hold their phones

Cemal haakte onder andere in op de wijze waarop smartphone gebruikers hun mobiel vasthouden. De een heeft zijn mobiel graag in zijn linkerhand en de ander misschien wel in zijn rechterhand. De een gebruikt twee duimen, de ander alleen zijn wijsvinger. Een goed UX-design houdt rekening met al deze verschillende grepen. Het midden van het scherm is vrijwel altijd veilig en kunnen gebruikers makkelijk bij. De hoeken van het scherm worden echter moeilijker bereikt, afhankelijk van de greep. Als app-ontwikkelaar is het om deze reden goed verschillende disciplines te betrekken bij dit vraagstuk, zoals design en QA (testing).

users_hold_their_phone_img

Evil sliders

Een ander opvallend onderwerp was de discussie omtrent sliders: are they evil? Sliders worden nog veel gebruikt op mobiel en hebben ook zeker een aantal voordelen. Zo maken ze het mogelijk om meerdere berichten aan de gebruiker te tonen, met name bij geautomatiseerde sliders/carrousellen. Maar geautomatiseerde sliders brengen ook een hoop nadelen met zich mee. Ze zorgen niet alleen voor een tragere paginasnelheid, maar kunnen ook irritaties opwekken bij een gebruiker. De slides bewegen automatisch, maar houden hierbij niet rekening dat een gebruiker de slide nog aan het bekijken of lezen is. Daarnaast is het UX-design bij deze sliders nog vaak niet optimaal. Dus om antwoord te geven op de vraag: are sliders evil? Yes, they are. Ze dragen in onze ogen niet bij aan de user experience.

Keynote: mobile takeaways

Tijdens de Google I/O keynote kondigt Google elk jaar haar toekomstplannen aan met betrekking tot Android, Google Assistant, Google Home, virtual reality, en nog veel meer. Wij hebben de belangrijkste mobile takeaways op een rijtje gezet.

Android bereikt 2 miljard maandelijks actieve toestellen

Tijdens de keynote kondigde CEO Sundar Pichai aan dat er nu meer dan 2 miljard toestellen maandelijks in actief gebruik zijn. Dat zijn smartphones, tablets, Android Wear devices, Android TVs en alle andere devices die draaien op Android.

Jouw smartphone helpt Google Assistant de wereld te begrijpen

Google Lens, een door Google in het leven geroepen technologie die de omgeving van een gebruiker kan analyseren door de camera van zijn of haar smartphone. Je kan bijvoorbeeld je camera op een bloem richten en alle informatie over deze bloem ontvangen. Of, zoals in het voorbeeld hieronder, kan je je camera op de Wi-FI login van je router richten en wordt er automatisch verbinding gemaakt. Het feit dat Google over deze technologie beschikt opent een hoop toekomstige deuren. Het zou van toegevoegde waarde zijn als app-ontwikkelaars de mogelijkheid tot deze functie krijgen en het dus in bestaande en toekomstige apps kunnen implementeren. In onze ogen draagt het bij aan de full-experience die wij de eindgebruiker willen bieden.

Wifi_connect_anroid_O_img

Google Assistant voor de iPhone

Google Assistant is vanaf nu ook beschikbaar voor iOS apparaten. De app zal als een opzichzelfstaande app in de Apple app store staan. Tijdens Google I/O werd daarbij aangekondigd dat alle apps en andere derde partijen nu kunnen integreren met Google Assistant. Ook dit opent een hoop toekomstige deuren voor ontwikkelaars.

Android O beta is live

Android O staat nog in de kinderschoenen en is zeker nog niet klaar voor dagelijks gebruik. Echter kunnen smartphone gebruikers de beta al wel installeren op een compatibel Nexus of Pixel device en de nieuwste features gaan uittesten. Maar, wat heeft Android O te bieden?

Als Android O eenmaal is geïnstalleerd op je telefoon zal je batterijduur aanzienlijk verbeteren. Google wil namelijk het verbruik van smartphones terugdringen door een bovengrens te stellen op het dataverbruik van apps die op de achtergrond werken (The Vitals project). Een app kan op de achtergrond nog steeds veel data gebruiken, wat ten nadele kan komen aan de gebruikservaring, met name bij data-intensieve apps als games en video players. Deze bovengrens kan echter wel een impact hebben op bestaande apps. Als app-ontwikkelaar is het daarom goed om te kijken of jouw apps nog wel hetzelfde werken op de achtergrond als voorheen. Halen ze bijvoorbeeld nog dezelfde data op of overschrijden jouw apps de nieuwe bovengrens die Google stelt.

Android O zal niet alleen invloed hebben op de batterijduur van je smartphone, maar ook de algemene snelheid van je device. Android Product Manager, Stephanie Saad Cuthbertson, legt uit dat het Vitals project de Android Pixel devices twee keer zo snel laat opstarten. Een veelbelovende verbetering dus.

Tot slot, een stukje veiligheid. We vertrouwen steeds meer op onze smartphones. Mobile security wordt daarmee een steeds belangrijker onderwerp. Met de introductie van Google Play Protect wordt deze veiligheid gewaarborgd. Deze nieuwe feature scant alle apps op bedreigingen en checkt continue of er zich nieuwe bedreigingen voordoen. Als dit het geval is wordt de app automatisch verwijderd van je device. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen.

Infographic_google_IO_17_img

Andere artikelen

Wees de eerste.

Krijg als eerste toegang tot speciale content als whitepapers en blog posts.