M2mobi - Internet of Things: het huis van de toekomst
Alle blogs

Internet of Things: het huis van de toekomst

Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet. The Internet of Things (IoT) is een hot topic en steeds meer bedrijven lijken hun producten en apparaten ‘slim’ te willen maken. Maar wat is dat nou precies, een slim apparaat? En hoe kunnen slimme apparaten ons helpen in het dagelijks leven?

Samen met ING en Bosch Siemens organiseerde M2mobi het IAB Internet of Things Event, om te luisteren en spreken over alles wat met IoT te maken heeft. Tijdens het event kregen we een letterlijk kijkje in de keuken van het gloednieuwe Inspiratiehuis op Park 20/20. De nieuwste slimme apparaten, van ovens tot koelkasten, allemaal te bedienen via een app.

img IoT 2020

Wat zijn slimme apparaten?

Waarschijnlijk heb je de reclames over de slimme thermostaat of slimme grasmaaier wel eens gezien. Maar, wanneer spreken we nou van een slim apparaat? Slimme apparaten zijn verbonden met het internet (Internet of Things) en wisselen onderling informatie uit. Ze worden vaak bediend via een smartphone of tablet. Echter moeten we deze technologie niet verwarren met een al tientallen jaren oude technologie.

Elektronicabedrijf Philco bracht in 1939 een apparaat op de markt waarmee je de radio van zender kon veranderen en het volume kon regelen. Spreken we dan van een slim apparaat? Nee, dat is gewoon een afstandsbediening. Bij slimme apparaten draait het dus niet om het bedienen van een apparaat, maar de communicatie tussen verschillende apparaten zonder dat de gebruiker hier mee bezig hoeft te zijn. Zo presenteerde ING een technologie waarmee apparaten écht slim worden.

Banking of Things

ING introduceerde eerder haar afdeling ‘Banking of Things’ die ernaar streeft om home appliances écht slim te maken. Thijs Janssen en Arlette Warmerdam, beide werkzaam bij ING, wonnen afgelopen jaar de Innovation Bootcamp met hun idee: Home appliances direct koppelen aan je betaalrekening.

Slimme koelkasten bestaan al langer, waarbij gebruikers worden gewaarschuwd wanneer deze dreigt leeg te raken. Met deze data kan het consumptiepatroon van een gebruiker worden geanalyseerd. Als we deze data vervolgens koppelen aan de betaalrekening en het online supermarkt account van diezelfde gebruiker, kan de koelkast zelf bijbestellen. Is de melk bijna op? Dan bestelt jouw koelkast een nieuw pak via jouw online supermarkt account.

M2mobi en iOT

Bij M2mobi werken we al jaren aan ‘slimme apps’. Tijdens het IoT event mocht Michiel Munneke - General Manager - onze visie op IoT toelichten.

Een slimme app is een verlengstuk van jezelf en helpt op de juiste momenten in het dagelijks leven. En dat zonder dat je continu aan je telefoonscherm gekluisterd zit. De slimme app kan je dus in je broekzak houden. Denk bijvoorbeeld aan het binnenrijden van de garage op het werk, een slimme app herkent dit en roept de lift al naar beneden zodat je er direct in kan stappen. Een ander voorbeeld hebben we in de ANWB onderweg app geïmplementeerd. Als een gebruiker van de app wegrijdt van zijn parkeerplek, wordt automatisch de parkeerapp uitgezet. Zo wordt voorkomen dat gebruikers te veel betalen omdat zij deze vergeten uit te zetten. Deze functie kon worden gerealiseerd met behulp van een dongel in de auto en Geolocation. In deze voorbeelden genieten gebruikers van hun app, zonder dat zij hier een omkijk naar hebben. De app die ze in hun broekzak houden.

Benieuwd naar meer voorbeelden van slimme apps? Bekijk dan onze projecten.

img Michiel IAB

Andere artikelen

Wees de eerste.

Krijg als eerste toegang tot speciale content als whitepapers en blog posts.