M2mobi - MCO Airport: het belang van communicatie tijdens een alles verwoestende orkaan
Alle blogs

MCO Airport: het belang van communicatie tijdens een alles verwoestende orkaan

7 september, 11 uur ‘s ochtends - Florida (en de Keys) krijgt te maken met waarschuwingen voor een zware opkomende storm. De orkaan van categorie vijf beweegt zich richting Florida en laat een onvoorstelbaar pad van vernieling achter. De inwoners in de risicogebieden worden zo snel mogelijk geïnformeerd, maar desondanks heerst er direct veel angst, bang voor de immense kracht van orkaan Irma. Gelegen in Orlando Florida, bevond MCO Airport zich in die gevarenzone. Luchthavens hebben natuurlijk een noodplan klaarliggen voor soortgelijke calamiteiten, maar dat neemt niet weg dat het luchthavenpersoneel hun hoofd koel moet zien te houden om de veiligheid van de passagiers te garanderen. MCO besloot om hun app als een van de kanalen te gebruiken voor de communicatie met haar passagiers. Als gevolg zagen wij een aanzienlijke stijging in het gebruik van de app.

Uitdaging voor MCO

Jaarlijks reizen meer dan 42 miljoen passagiers via Orlando International Airport. Dat zijn meer dan honderdduizend passagiers per dag. Een luchthaven van deze grootte heeft een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van de veiligheid van haar passagiers en moet om die reden communicatie zo toegankelijk mogelijk maken.

Je kan je voorstellen hoe groot de vraag naar informatie was op het moment dat MCO besloot alle commerciële activiteiten te staken. Passagiers werden geadviseerd niet naar Orlando International te komen voor onderdak of te wachten tot de storm voorbij was. Toegang tot meerdere parkeergarages werd gesloten, shuttle bussen reden niet meer en luchtvaartmaatschappijen annuleerde steeds meer vluchten. Naarmate de storm dichterbij kwam, steeg het aantal vragen. Wanneer wordt de luchthaven weer heropend? Wanneer sluiten de parkeergarages? Wat gebeurt er als ik op de luchthaven ben zonder vlucht of hotel tijdens de orkaan?

De uitdaging voor MCO? De veiligheid van hun passagiers garanderen de grote vraag naar informatie beantwoorden tijdens de extreem krachtige en catastrofale orkaan.

App downloads stegen met 450%

Zodra MCO aankondigde dat een overgroot merendeel van de vluchten werd geannuleerd, werd het belang van de app duidelijk. Niet alleen het gebruik van de applicatie nam aanzienlijk toe, maar ook het aantal nieuwe downloads brak elk record.

Gebruik en aantal downloads

Op 7 september zagen we een grote stijging van het aantal downloads. Op de piekdagen steeg het aantal downloads zelfs met 450% in vergelijking met een gemiddelde dag. Het aantal downloads van Android steeg met 830%, iOS met 380%.

img MCO Irma Downloads

Uit onderstaande grafiek blijkt dat op de dag van de aankondiging (7 september) het aantal gebruikers met 93% steeg. De volgende dag werd dit aantal zelfs groter en steeg met nog eens 7,6%. Deze gebruikers zetten ook een nieuw record ten aanzien van het aantal schermweergaven, met een stijging van 289%. De meerderheid van hen bezocht de Airport Information page (+ 356%), Lijst met vluchten (+ 73%) en hun homescreen (+ 94%), waar gebruikers hun vlucht kunnen markeren om zo op de hoogte te blijven met gedetailleerde informatie.

Daarnaast bekeken gebruikers de ‘News alerts’, waarmee MCO Airport haar passagiers up-to-date kan houden van alle luchthaven gerelateerde nieuwsberichten. Via deze feature kan het airport team direct communiceren via zogeheten ‘App alerts’. Tijdens de piekperioden zagen meer dan 70% van de actieve gebruikers de nieuwsberichten.

img MCO Irma users

Notificaties en bookmarks

Met de MCO Airport app kunnen passagiers hun vlucht ‘bookmarken’ om zo gedetailleerde informatie en notificaties te ontvangen als hun vlucht veranderd. Op deze manier blijven gebruikers op de hoogte zonder elke minuut hun telefoon te hoeven checken. In vergelijking met het gemiddeld aantal notificaties (verzonden tussen 1 en 15 september), nam dit aantal op 8 september met 646% toe. Het aantal actieve bookmarks stijgt in diezelfde periode met 960%. En zoals verwacht, werd 89% van deze bookmarks geregistreerd voor vertrekkende vluchten vanuit MCO International.

Het belang van een app

Naarmate orkaan Irma dichterbij kwam - en een pad van vernieling, overstromingen en zelfs dodelijke slachtoffers achterliet - werd het belang van de app duidelijk. De app verbetert niet alleen de reizigerservaring van MCO haar passagiers, maar heeft ook een belangrijke rol voorafgaand en tijdens calamiteiten. In de heftige periode van orkaan Irma heeft de app zich bewezen als een van de belangrijkste communicatiekanalen.

Als app-ontwikkelaar zijn we zijn blij om te zien dat de app heeft bijgedragen aan een goede communicatie tussen Orlando International Airport en haar passagiers tijdens de extreem gevaarlijke orkaan.

Andere artikelen

Wees de eerste.

Krijg als eerste toegang tot speciale content als whitepapers en blog posts.