M2mobi - Blog serie deel 1: Wat is Indoor Positioning?
Alle blogs

Blog serie deel 1: Wat is Indoor Positioning?

Van A naar B komen kan een lastige klus zijn in complexe gebouwen. Universiteiten, ziekenhuizen, luchthavens en winkelcentra verwelkomen miljoenen bezoekers per jaar. Je weg vinden tussen al deze bezoekers is niet altijd even gemakkelijk. Naast fysieke hulpmiddelen als uithangborden en plattegronden, implementeren nu steeds meer organisaties functionaliteiten als Indoor Wayfinding en Indoor Positioning in hun app. Indoor Wayfinding is een breed begrip en wordt nog vaak verward met Indoor Positioning. Wat zijn de verschillen en welke factoren spelen een belangrijke rol bij de keuze voor deze functionaliteiten? Wij leggen het uit in onze driedelige blog.

In deze eerste blog geven we antwoord op de vraag: wat is Indoor Positioning? We gaan in op de mogelijkheden van deze feature en kijken hoe het meerwaarde voor de bezoeker kan bieden. Vervolgens leggen we uit hoe Indoor Positioning werkt en wat de mogelijke technieken zijn om een nauwkeurige locatiebepaling te realiseren.

Indoor Positioning

Buiten kan een locatie van een gebruiker worden bepaald middels GPS. De complexe architectuur van gebouwen zoals een luchthaven maken het echter onmogelijk om deze locatie ook binnen te bepalen. Daar waar GPS zijn taak niet kan vervullen, kan Indoor Positioning dit wel. Een Indoor Positioning Systeem (afgekort IPS) maakt het technisch mogelijk de locatie van een gebruiker of object binnen een gebouw nauwkeurig te bepalen. Een IPS maakt geen gebruik van GPS, maar communiceert met andere sensoren van een mobiel - zoals WiFi en bluetooth - die geschikt zijn voor binnengebruik.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden van Indoor Positioning reiken ver, mits je het op de juiste manier en het juiste moment inzet. Indoor Positioning kan worden gezien als een variabele waarmee op context gebaseerde diensten mogelijk worden. Je kan gebruikers voorzien van informatie die relevant is voor hun specifieke locatie. Een voorbeeld hiervan zijn context gebaseerde push notificaties. De locatie van een gebruiker is waardevolle informatie en stelt je in staat meerwaarde te creëren voor je bezoekers.

img indoor wayfinding girl

Neem bijvoorbeeld een luchthaven, een locatie waar voor veel mensen stress om de hoek komt kijken. Bezoekers moeten hun weg vinden tussen de vele winkels en komen onverwacht voor lange rijen te staan bij douane. Met Indoor Positioning kan je meer grip krijgen op de visitor flow, ook wel de manier waarop bezoekers zich bewegen door het gebouw. Weet je bijvoorbeeld waar de meerderheid van je bezoekers zich bevindt, en heb je inzicht in de drukte bij de douane? Dan kan je gebruikers individueel een notificatie te versturen op het moment dat zij naar de douane moeten lopen. Op deze manier wordt de drukte verspreid, de wachttijden verkort en crowd control gerealiseerd.

Een ander mooi voorbeeld betreft de NS, welke vrije zitplaatsen gaat melden in de app. Met sensoren in het spoor kan NS zien welke treinstellen vol zitten en welke nog rustig zijn. De app focust zich hierbij alleen op de trein zelf. Indoor Positioning kan hier meerwaarde toevoegen door bijvoorbeeld bezoekers - op basis van hun locatie - te adviseren door te lopen voor een vrij plekje in de trein.

Tot slot, bezoekers van een winkelcentrum of reizigers op een luchthaven kunnen middels Indoor Positioning een gepersonaliseerde shopping experience ervaren. Je kan een bezoeker voorzien van informatie over de winkels die zich om hem heen bevinden. Denk hierbij aan winkelinformatie als het logo, productcategorie en openingstijden. Als een bezoeker in de buurt van een shop is, kan hij zelfs relevante, persoonlijke acties en kortingen ontvangen middels push notificaties. Om te zorgen dat bezoekers en passagiers ook daadwerkelijk gebruik maken van je app kun je door middel van geofencing hen verwelkomen met een bericht. Bezoekers worden op deze manier eraan herinnerd dat de app hun kan helpen tijdens hun bezoek.

img indoor wayfinding DA screen

Hoe werkt Indoor Positioning

Indoor Positioning kan met verschillende technieken worden gerealiseerd. Een belangrijke factor bij de keuze voor een specifieke techniek is de nauwkeurigheid van locatiebepaling. In sommige gevallen is nauwkeurigheid tot op de meter wenselijk, in andere gevallen is een range van 20 meter voldoende.

Indoor Positioning met het gebruik van WiFi

Een veelgebruikte techniek bij Indoor Positioning Systemen is WiFi. Bij deze techniek herkent de mobiel van een gebruiker verschillende WiFi access points (afgekort WAP). Vervolgens wordt de afstand van de mobiel tot de verschillende WAP’s berekend door een server, om zo de locatie van de gebruiker te berekenen. Om gebruik te maken van deze techniek moeten gebruikers verbonden zijn met het internet, of dit nou het WiFi netwerk is of een eigen 4G-netwerk. Hoe sterker de internetverbinding, des te nauwkeuriger de locatiebepaling. Echter, over het algemeen is het gebruik van WiFi als accesspoint niet zo nauwkeurig als andere technieken.

Indoor Positioning met het gebruik van beacons

Een van deze andere technieken is het gebruik van beacons. Beacons bepalen de locatie van een gebruiker een stuk nauwkeuriger dan WiFi punten. Echter, moeten er ook een stuk meer beacons worden opgehangen dan WAP’s. Het implementeren van deze techniek vraagt dus om extra arbeid en daarmee een groter budget. Beacons maken gebruik van Bluetooth Low Energy (ook wel Bluetooth 4.x) en vragen een laag batterijverbruik van je mobiel, tablet of ander device. Er wordt een bluetooth signaal uitgestuurd, de mobiel van een gebruiker ontvangt dit signaal en koppelt dit terug naar een server. Zo kan de locatie van een gebruiker tot op 3 meter nauwkeurig worden bepaald.

Flexibiliteit van een Indoor Positioning Systeem

Niet alle Indoor Positioning Systemen zijn even flexibel. Sommige IPS’en maken gebruik van slechts één sensor in een mobiele telefoon, zoals WiFi of bluetooth. Echter zijn er ook veel IPS’en die beide ondersteunen. Dit is bijvoorbeeld het geval op Orlando International Airport (MCO App). Deze app maakt gebruik van het Indoor Positioning systeem Meridian, welke zowel met WAP’s als Bluetooth beacons communiceert.

Een ander voorbeeld van een IPS die wel gebruik maakt van meerdere sensoren in je telefoon is Apple’s Core Location. Core Location maakt gebruik van alle sensoren in je telefoon. Dus niet alleen de WiFi en Bluetooth sensoren, maar ook de magnetometer (kompas) en de barometer (weersomstandigheden). Deze flexibiliteit is erg handig en beperkt app developers en luchthavens niet tot één techniek.

Crowd control: meet de drukte in je gebouw

In de voorgaande voorbeelden beredeneren we met name vanuit de app. In deze voorbeelden deelt een gebruiker zijn locatie met de server. Door middel van de WAP’s wordt de locatie van de gebruiker bepaald en kan de app communiceren met de server. Echter communiceren de WAP’s op zichzelf ook met de server.

De WAP’s kunnen in korte tijd zien hoeveel devices - zoals een mobiel of tablet - hun WiFi of Bluetooth aan hebben staan. Op deze manier kan de drukte op specifieke locaties binnen een gebouw worden bepaald. Deze informatie kan weer gebruikt worden om meer grip te krijgen op de visitor flow.

Conclusie - Indoor Positioning

In dit eerste deel van onze driedelige blogserie hebben we een uitgebreide blik geworpen op Indoor Positioning en zijn mogelijkheden. Indoor Positioning kan de locatie van een bezoeker in een complex gebouw bepalen, waardoor gepersonaliseerde features mogelijk worden. Bij de keuze voor een specifieke Indoor Positioning techniek zal er een afweging gemaakt moeten worden tussen nauwkeurigheid van locatiebepaling en budget.

Het tweede onderwerp in deze serie is Indoor Wayfinding. Wat is Indoor Wayfinding, hoe werkt het en hoe kan het bijdragen aan een soepele en fijne reizigerservaring? Dat lees je in onze tweede blog. Houd onze website in de gaten voor meer.

Andere artikelen

Wees de eerste.

Krijg als eerste toegang tot speciale content als whitepapers en blog posts.