Danilo: UX Designer, van student tot Mobile Designer bij M2mobi | M2mobi
Alle blogs

Van student tot Mobile Designer bij M2mobi: Danilo, UX Designer

Bij M2mobi werken we voor nationale en internationale merken. Van ‘s werelds beroemdste bierbrouwer tot een van de drukste luchthavens ter wereld. Dat betekent dat we continu op zoek zijn naar de beste developers en designers. En wij geloven dat we die kunnen vinden in de starters van morgen. In de afgelopen jaren hebben veel studenten zich bij M2mobi kunnen ontwikkelen tot vaste kracht van het design team. In deze blog vertellen developers en designers hoe zij hun stageperiode bij M2mobi hebben ervaren en hoe ze uiteindelijk als medewerker zijn begonnen. Aan het woord: Danilo, UX Designer.

Danilo:

In mei, 2018 begon ik met het zoeken van een meewerkstage, met als doel mijn expertise op het gebied van User Experience Design verder te ontwikkelen. Ik startte mijn zoektocht op de website van Dutch Digital Agencies, een branchevereniging van de beste digitale bureaus van Nederland. Zo kwam ik al snel bij M2mobi terecht. Een bureau dat perfect aansloot op mijn ambitie: het leven makkelijker maken voor een grote groep mensen door middel van digitale oplossingen.

“Als UX Designer bij M2mobi in Amsterdam ben je verantwoordelijk voor de vertaling van (mobiele) concepten en briefings naar aansprekende designs met een geweldige interactie.”

Daarnaast zag ik de mogelijkheid om bij M2mobi veel nieuwe dingen te leren. Zoals het ontwerpen van mobiele concepten, de hand-off naar app developers en het beargumenteren van mijn ontwerpkeuzes aan projectmanagers en klanten.

Naast mijn studie hielp ik kleine bedrijven zich digitaal en online te presenteren. Ik werkte graag aan mijn portfolio, omdat ik daarmee beter voor de dag kon komen bij een toekomstig bureau. Ik kon op verschillende vlakken voldoende professioneel werk laten zien, iets wat zeker nodig was om bij een bureau als M2mobi te solliciteren.

Tijdens mijn stageperiode werkte ik samen met een ervaren designer, mijn buddy, die mij tijdens de eerste weken goed op weg hielp. De werkwijze en het snelle schakelen tussen projecten was wel even wennen. In deze periode ontdekte ik alle voordelen van native apps ten opzichte van (mobiele) websites. Bijvoorbeeld, hoe je als ontwerper veel meer vrijheid hebt in het gebruiken van sensoren en gestures om een aangenamere oplossing te ontwikkelen voor de eindgebruiker.

Ik werd in mijn eerste weken al direct meegenomen in de werkwijze van M2mobi en keek mee met verschillende projecten. Bij M2mobi werken we in scrum teams en in sprints van twee weken aan de ontwikkeling van een app. Ik doorliep het gehele ontwerpproces en leerde om mijn werk zowel intern als naar de klant toe te presenteren. Daarnaast leerde ik hoe een app naar de app stores wordt gereleased en welk een designwerk hierbij komt kijken. Ook leerde ik hoe ik als UX Designer de Human Interface Guidelines van iOS en Android’s Material design moest toepassen tijdens het ontwerpen van apps. En niet al te onbelangrijk, hoe ik het ontwerp van deze apps inclusief assets moest overdragen aan de iOS en Android developers zodat zij de app kunnen bouwen.

Van stage naar afstuderen

Tijdens mijn stage ervaarde ik veel voordelen van werken op kantoor bij een digital agency zoals een fijne werkplek met een mooi uitzicht, gezellige collega's die het leuk vinden om met je mee te denken en een goed verzorgde lunch (die mij hielp om helder te blijven nadenken). Maar na een half jaar het was tijd om deze stage af te ronden en mij te gaan oriënteren op een afstudeerproject.

Om af te studeren werd er vanuit mijn opleiding verwacht dat ik nu zelfstandig een digitaal interactief product zou ontwikkelen dat antwoord gaf op een gebruikersprobleem. Na het voltooien van dit project zou ik mijn opleiding afronden en voorbereid zijn om de arbeidsmarkt op te gaan. Persoonlijk vond ik dit best spannend en daarom had ik behoefte aan een vertrouwde werkomgeving waar ik mijzelf goed kon focussen op dit afstudeerproject.

Tijdens de meewerkstage maakte ik kennis met een product dat M2mobi aan het ontwikkelen was. Dit product (het digitale luchthaven platform (DAP)) is bedoeld voor luchthavens die op zoek zijn naar een solide en flexibele basis voor een luchthaven app. Dit vond ik een interessant product om mij mee bezig te gaan houden. Daarom ben ik in gesprek gegaan om uit te zoeken tegen welke problemen M2mobi aanliep bij de ontwikkeling van dit product. Al snel kwamen we tot bepaalde onderwerpen die ook bruikbaar waren als afstudeerproject. Dit interessante platform samen met de prettige werkomgeving heeft mij doen besluiten om mijn afstudeerproject bij M2mobi te voltooien.

"Ik heb kunnen werken aan een bestaand en concreet probleem, en inmiddels is mijn advies ook gerealiseerd."

Het afstuderen bij een bureau als M2mobi heeft mij enorm geholpen om binnen de gestelde tijd een mooi eindresultaat neer te zetten. En omdat het DAP platform al is gebruikt door vele duizenden gebruikers, heb ik aan een bestaand en concreet probleem kunnen werken. Het advies wat ik hierover heb gegeven, is inmiddels ook gerealiseerd. Dit is in mijn ogen echt een voordeel van het afstuderen bij een bedrijf. Je leert gewoon zoveel meer van een bestaand probleem onderzoeken, door dit project heb ik de basisvaardigheden van een UX designer in de praktijk geleerd. Dit heeft mij enorm geholpen om mijzelf als beginnende professional te ontwikkelen en het gevoel te hebben dat ik klaar was om de arbeidsmarkt op te gaan.

Door de fijne werkplek en de klanten die het leuk vonden om met mij mee te denken over oplossingen, heb ik kunnen laten zien dat ik een complex probleem kan omzetten in een concept en prototype dat het probleem oplost en marktwaardig is. Na mijn afstuderen werd mij daarom gevraagd of ik hier wilde komen werken, hier was ik (en ben ik nog steeds) super blij mee!

Van stage naar vaste baan!

Inmiddels, weer een jaar later, werk ik als User Experience Designer bij M2mobi. M2mobi heeft mij echt een headstart van mijn ontwikkeling geboden en het blijft geweldig dat ik mag werken voor wereldberoemde merken als Heineken en Charlotte Douglas International Airport. Ik kan niet wachten om nog meer nieuwe technieken te leren en toe te passen voor honderdduizenden mensen.

Andere artikelen

Wees de eerste.

Krijg als eerste toegang tot speciale content als whitepapers en blog posts.